Trygonometria
Tomek: Witam,
| | √6 + √2 | | √6 − √2 | |
Mam zadanie o treści : Punkt P ( |
| , |
| ) leży na ramieniu |
| | 4 | | 4 | |
końcowym kąta 15 stopni. Oblicz sinα i cosα jeżeli,
a) α=165 stopni , b) α=195 stopni c) α= 345 stopni d) α=75 stopni
Proszę o wskazówkę/rysunek z zaznaczonymi kątami jak to zadanie zacząć.
Dziękuję
5 mar 18:08
yyhy: 165=180−15
195=180+15
345=360−15
75=90−15
kombinuj!
5 mar 18:09
yyhy: sin(15),cos(15) znasz (z punktu P...) + wzory redukcyjne
5 mar 18:09
Tomek: | | 30 | |
Czyli np stosuję wzór na połowę kąta funkcji trygonometrycznej . sin(15)= sin |
| = |
| | 2 | |
| | (1−cosα | | (2−√3 | |
+√ |
| ) i otrzymuję √ |
| ). Podobnie stosuję wzór na cos(15). Tylko |
| | 2 | | 4 | |
co zrobić z punktem P ?
5 mar 18:59
5-latek : Nie tak
Punkt P ma wspolrzedne ( x,y)
liczysz promien wodzący r
r=
√x2+y2
wstawiasz tutaj swoje x i y
Teraz z określenia funkcji trygonometrycznych
| | x | |
cosα= |
| wyliczasz sin15 i cos 15o |
| | r | |
teraz no sin165
o= sin(180−15
o)= sin15
lub sin165=sin (90+75)= cos75= sin15
5 mar 19:10
Tomek: Czyli
| | √6−√2 | |
Obliczyłem i r=1 także sin(15)= |
| czyli zgodnie z kalkulatorem  |
| | 4 | |
Resztę rozumiem...
Dzięki
5 mar 19:36
5-latek : No i gitara
5 mar 19:46