Zadanie 1
Kamil: Wysokość ostrosłupa jest równa 15 a obwód jego podstawy wynosi 24. Oblicz objętość tego
ostrosłupa jeśli jest to ostrosłup prawidłowy sześciokątny
5 mar 17:56
Kamil: Umiem obliczyć pole podstawy ale niewiem czemu w objętości wychodzi wynik 120
5 mar 18:00
Iryt:

a=24:6=4
Licz sam objętość .
5 mar 18:03
Jack: P
p mowisz ze umiesz
h masz podane ze to jest 15...
wiec ?
5 mar 18:04
5 mar 18:05
Kamil: V RÓWNA się 1/3 * Pp* H.
V RÓWA się 1/3*24 pierwiastek z 3*15RÓWNA się 120
5 mar 18:37
Iryt:
V=120√3.
5 mar 18:38
Kamil: Tak tylko z kąd się wzięła ta liczba ? Jak to się sumuję .
5 mar 18:42
Iryt:
Nie sumuje się tylko mnoży.
| 1 | |
| *24√3*15=(8*15)*√3=120 √3 |
| 3 | |
Działania na liczbach powtórz.
5 mar 18:48
Kamil: Dzięki siostra już pomogła mi.
5 mar 18:52