wyznacz punkt przecięcia asymptoty
andrzej: Wyznacz punkt przecięcia asymptoty funkcji y=((x2) − 3)/(x−2) (wstawilem nawiasy zeby byla
oczywista kolejnosc w tym zapisie, na kartce mam bez nawiasow z kreska ulamkowa )
28 gru 17:28
jo: Z jakiego to przedmiotu lub działu matematyki?
28 gru 18:32
andrzej: funkcje , ciagi , logarytmy ,pochodne funkcji itp
29 gru 11:56
jo: Funkcja ta będzie miała chyba 2 asymptoty. Napiszę to co wiem o tych asymptotach

tylko coś
przekąszę...
29 gru 12:21
jo: Df=R/{2} więc przypuszczać można że w tym punkcie będzie przechodziła asymptota.
Liczymy 4 granice (będę opuszczała granice):
lim
x→∞ jak wyżej = +
∞
lim
x→2− jak wyżej = −
∞
lim
x→2+ jak wyżej = +
∞
I. Istnieje asymptota ukośna (o równaniu y = mx+n) gdy:
1. lim
x→+∞ f(x) = +−
∞ lub lim
x→−∞ f(x) = +−
∞ (a to w tym przypadku
zachodzi)
3. n=lim
x→+−∞ f(x)−mx
Zatem sprawdzamy pozostałe warunki:
ad.2.
| | x2−3 | | | |
limx→∞ |
| = |
| = 1 = m |
| | x(x−2) | | | |
ad.3.
| | x2−3 | | | |
limx→∞ |
| −x = |
| = 2 = n |
| | x−2 | | | |
Zatem równanie asymptoty ukośnej to
y=x+2
II. Istnieje asymptota pionowa (x=x
0) gdy:
lim
x→x0− f(x) = +
∞ lub −
∞ (lewostronna)
lim
x→x0+ f(x) = +
∞ lub −
∞ (prawostronna)
Patrząc na dwie ostatnie granice liczone na początku można wnioskować że istnieje asymptota
pionowa i wyraża ona się wzorem
x=x0=2.
29 gru 13:14
andrzej: bardzo ci dziekuje
29 gru 13:25