równanie
xxx: Liczbami spelniajacymi rownanie. x2 − 2x2x2 − x − 6 = 0 są
5 mar 17:15
Jack: x = 0
5 mar 17:17
xxx: Jak to trzeba zrobić?
5 mar 17:22
Jack: nie mozna dzielic przez zero....wiec mianownik nie moze byc zerem
2x2 − x − 6 ≠ 0
delta...
iksy...
i te iksy co wyjda to nie naleza do dziedziny
a nasze rownanie polega na przyrownaniu licznika do zera
x2−2x = 0
x(x−2) = 0
x = 0 lub x = 2
ale okaze sie ze x ≠2 wiec jedynym wynikiem jest x=0
5 mar 17:25
Jerzy:
Przyròwnać licznik do 0 i wyliminować x = 2 ( nie należy do dziedziny)
5 mar 17:26
Krzysiek: D = R \ {2}
x(x−2)=0
x=0 ∨ x=2
x=2 ∉ D ⇒ x=0
5 mar 17:27