tryga
kalkulator: 1. Nieprawdą jest, że:
A) sin((7/4)π−x) = −sin((π/4) +x)
B) cos((5/4)π−x) = − cos((π/4)−x)
C) tg((3/4)π−x) = −tg((π/4 + x)
D) tg((9/4)π − x) = −tg((π/4)−x)
Poprawną odpowiedzią jest D, natomiast nie mam pojęcia dlaczego. Czy mam to wyczytać z wykresu,
czy są jakieś odpowiednie wzory? Bardzo proszę o pomoc.
5 mar 17:12
iryt:
Popatrz na wzory redukcyjne i okresowość funkcji tryg.
a)
| | 7π | | 1 | | π | | π | |
sin( |
| −x)=sin(2π− |
| −x)=sin(− |
| −x)=−sin( |
| +x)) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
b)
| | 5π | | π | | π | |
cos( |
| −x)=cos(π+ |
| −x)=−cos( |
| −x) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
c) rozwiąż sama
d)
| | 9π | | π | | π | |
tg( |
| −x)=tg(2π+( |
| −x))=tg( |
| −x)) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
5 mar 17:32