3 | ||
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = | −1 jeśli z osią OX tworzy kąt | |
2x2 |
√3 | ||
tg 150 = − | = a | |
3 |
3 | √3 | |||
f ' (x) = − | = − | |||
x3 | 3 |
9 | ||
x3 = | = 3√3 | |
√3 |
1 | ||
y = f(x) = f(√3) = − | ||
2 |
1 | √3 | |||
b = y − ax = − | − (− | ) * √3 | ||
2 | 3 |
1 | 1 | |||
b = − | − (−1) = | |||
2 | 2 |
√3 | 1 | |||
y = − | x + | |||
3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |