prostokąt
krzysiek: na jakie dwa odcinki należy podzielić drut długości 44m aby można było ułożyć z nich prostokąt
o największym polu. Oblicz to pole
28 gru 17:01
Aza:
a, b −− wymiary prostokąta , a, b >0
to: 2a +2b = 44 => a +b = 22 => a = 22 −b , b€( 0,22)
P(b) =(22−b)*b= −b
2 +22b −−− to f kwadratowa posiadajaca maximum dla odciętej
wierzchołka paraboli
| | −22 | |
dla xw= bmax = |
| = 11
|
| | 2*(−1) | |
to a = 22−11= 11
a= b= 11 m
takim prostokątem spełniajacym warunki zadania
jest kwadrat o boku długości
11m
dokończ i podaj wartość pola tego kwadratu .....
28 gru 17:44
AS:
Zadanie niemożliwe do wykonania.
Z dwóch odcinków nie da się zbudować prostokąta.
28 gru 18:51
krzysiek: heh
28 gru 18:52
Kejt: zawsze można zagiąć. nie podali grubości drutu..
26 kwi 20:43