dowod
Dasza: wykaz ze jesli 0<x<1/2 to 2x+1/x2>5
5 mar 15:57
yyhy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Skoro x< |
| ⇒ |
| >2 oraz |
| >22=4 |
| | 2 | | x | | x2 | |
| | 2 | | 1 | |
zatem |
| + |
| >2*2++4=8 |
| | x | | x2 | |
5 mar 16:00
Jack:
Pytanie czy rownanie wyglada
CZY
5 mar 16:01
5 mar 16:03
Dasza: to drugie 2x + (1/x/2)>5
5 mar 16:06
yyhy: mozesz liczyc pochodne?
5 mar 16:08
Dasza: niee
mam wykazac ze jesli 0<x<1/2 to...
5 mar 16:09
yyhy: Jeżeli tak, to odpodiwedz jest w 1 zdaniu
| | 1 | | 1 | |
Funkcja jest malejąca w przedziale (0, |
| ) i osiąga minimum w |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 mar 16:11
yyhy: Ja Cie rozumiem...ale pytam, czy umiesz liczyć ekstrema, badanie zmienności funkcji ...?
Patrz wyżej
5 mar 16:12
yyhy: | | 1 | |
(oczyiscie minimum dla przedziału (0, |
| ] |
| | 2 | |
5 mar 16:12
Dasza: chodzilo mi o rowzwiazanie rowniem bez pochodnej
5 mar 16:14
yyhy: Dobra.! Zaraz pomysle nad tym bez pochodnych
5 mar 16:16
yyhy: | | 1 | | 2x3+1 | |
Niech f(x)=2x+ |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
Wystarczy zatem pokazać, że funkcja jest malejąca od 0 do 1/2
| | 1 | |
Czyli, że jeżeli 0<x<y< |
| ⇒f(x)<f(y) |
| | 2 | |
Narazie ok
5 mar 16:19
Dasza: tak
5 mar 16:20
yyhy: mialo byc oczywiście f(x)>f(y)
5 mar 16:23
yyhy: MALEJĄCA!
5 mar 16:23
yyhy: | | 2x3+1 | | 2y3+1 | |
f(x)−f(y)= |
| − |
| |
| | x2 | | y2 | |
| | x3y2+y2−y3x2−x2 | |
=2( |
| ) |
| | x2y2 | |
Naszym celem jest pokazać, że f(x)−f(y)>0 ( czyli f(x)>f(y) )
Czyli pasuje pokazać, że x
3y
2+y
2−y
3x
2−x
2>0
x
3y
2+y
2−y
3x
2−x
2
=(x
3y
2−y
3x
2)+(y
2−x
2)
=x
2y
2(x−y)−(x+y)(x−y)
=(x−y)(x
2y
2−x−y)
x<y więc x−y<0
więc wystarczy pokazać, że x
2y
2−x−y<0
narazie ok
5 mar 16:34
yyhy: No to teraz wystarczy coś takiego
Jak sie zastanowisz...to jest to oczywiste
5 mar 16:44