ile bedzie liczb ?
df:
Z=[−2n+1,−2n+3,...,−3,−1 ]
ile bedzie liczb w tym zbiorze ? ze wzoru ogolnego na ciag arytmetyczny wychodzi tozsamosc
−1=−2n+1+(n−1)2 ⇔ −1=−2n+1+2n−2 ⇔ −1=−1
5 mar 15:29
Janek191:
Będzie n liczb.
5 mar 15:31
df: dalbys podpowiedz?
5 mar 15:48
Jack: zapisz wzor ogolny w ten sposob
ax = a1 + (x−1)*r
i znajdź "x"
5 mar 15:49
yyhy: Jeżeli n=1 to kończysz na −2*1+1=−1 (czyli masz tylkko {−1})
Jeżeli n=2 to kończysz na −2*(−2)+1=−3 (czyli mssz {−3,−1})
itd.
5 mar 15:51
df: Jack rzeczywiscie, przeciez te moje n to zupelnie 2 rozne liczby

yyhy, ten sposob tez fajny. dzieki!
5 mar 16:08
iryt:
ak=−1
a1=−2n+1
r=2
ak=a1+(k−1)*r
−1=−2n+1+(k−1)*2
−2=−2n+2k−2
2n=2k
k=n
Jest n wyrazów w tej sumie.
5 mar 17:12