parametr m - funkcja wykładnicza
Jagienka: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f przyjmuje dla pewnego argumentu ujemnego wartość y
0
f(x)= 6
x , y
0 = 2m−3
Proszę o dokładne objaśnienie, z góry bardzo dziękuje

!
5 mar 15:19
Jerzy:
Warunek: 2m − 3 < 1 , bo dla x <0 f(x) < 1
5 mar 15:22
Jagienka: w odpowiedziach jest m∊(3/2;2)
5 mar 15:23
Jack:
x < 0
f(x
0) = y
0 = 2m − 3
f(x) = y = 6
x
log
6 y = log
6 6
x
x = log
6 y
skoro x<0, to
log
6 y < 0
zał. y > 0
log
6 y < log
6 1
y < 1
skoro y
0 = 2m−3, to
2m − 3 <1
2m < 4
m < 2
oraz
6
x0 = 2m − 3
x
0 = log
6(2m−3)
2m − 3 > 0
Sumując obydwa
5 mar 15:30
Jack: Sumujac obydwa−> mialem na mysli "czesc wspolna przedzialow"
5 mar 15:31
Jerzy:
po co tyle kombinacji .. ja nie dopisałem tylko: 0 < 2m − 3 <1
5 mar 15:32
Jack: nwm czy tyle kombinacji...
ja zrobilem tak jak w szkole uczyli...
5 mar 15:33
Jerzy:
dla x < 0 mamy: 0 < f(x) < 1 , czyli: o < 2m − 3 < 1 .. i po zadaniu
5 mar 15:35
Jagienka: bardzo dziękuje wszystkim!
5 mar 16:15