całka
Blue: ∫e2xsinex dx
5 mar 15:16
Jerzy:
podstaw: ex = t
5 mar 15:17
Jerzy:
| | 1 | |
dostaniesz całkę: |
| ∫tsintdt ... i przez części |
| | 2 | |
5 mar 15:19
Jerzy:
| | 1 | |
upss ... bez tej |
| na poczatku .... = ∫tsintdt |
| | 2 | |
5 mar 15:21
Blue: Dzięki wielkie

Wyszło tak jak w odp
5 mar 15:53
Blue: a taka całka:∫x2exsinx dx?
5 mar 16:05
kyrtap: dwa razy przez części
5 mar 16:09
Blue: może jakaś podpowiedź?^^
5 mar 16:23
Benny: ∫x2exsinxdx=exx2sinx−∫ex(2xsinx+x2cosx)dx
5 mar 16:26
Blue: Mi nic nadal z tego nie wychodzi... nie wiem, czy ja coś źle robię, czy to takie żmudne ma
być... Mógłby ktoś przedstawić całe rozwiązanie?
5 mar 22:01
jc: Pierwsza i druga podpowiedź t = ex
∫ (ex) (sin ex) (ex)' dx = ∫ t sin t dt =
całkujemy przez części
= − ∫ t (cos t)' dt = − t cos t + ∫ cos t dt = −t cos t + sin t =
wracamy do x
= − ex cos ex + sin ex
5 mar 22:26
grzest:
Całkując kilkakrotnie przez części, należy całkę doprowadzić do postaci:
∫ x2 ex sin(x) dx = F(x)+ G(x)∫ x2 ex sin(x) dx.
Stąd, po przeniesieniu szukanej całki na prawą stronę, można ją wyliczyć.
Wynik:
∫ x2 ex sin(x) dx = 1/2 ex [(x2−1) sin(x)−(x−1)2 cos(x)]+C.
5 mar 22:36
jc: @grzest Całkujemy funkcję z pierwszego wpisu! nie z szóstego.
5 mar 22:47
ZKS:
jc jak dobrze rozumiem to
Blue napisała:
" Dzięki wielkie

Wyszło tak jak w odp

", więc raczej rozumie pierwszą całkę i jej post o
22:01 tyczy się następnej całki.
5 mar 22:52
jc:
@grzest. Przepraszam

Faktycznie. A ta druga całka oczywiscie bardzo ładnie policzona.
5 mar 22:58