?
m: zbadaj czy istnieje taka wartość współczynnika a dla której wielomiany W(x) i [Q(x)]2 są równe
jesli Q(x)=x2 + ax−1 , W(x)=x4 +2x3 +x2 −2x+1
28 gru 16:33
jo: Wystarczy podnieść do kwadratu Q(x) i stworzyć równanie W(x)=[Q(x)]2. Następnie porównywać
odpowiednie współczynniki przy tych samych potęgach.
28 gru 16:53
m: no tak wyszło z tego w(x)=[Q(x)2]
no to mamy
x4 +2x3 +x2 −2x+1 = x4 +a2x2 + 1
ale co teraz z tym jak porownac?
28 gru 16:57
jo: Nie podnosi się tak do kwadratu, trzeba (x2+ax−1)(x2+ax−1).
Oblicz i podaj wynik.
28 gru 17:29
jo: Dwa wielomiany są równe gdy mają takie same współczynniki przy odpowiednich potęgach, czyli to
co jest przy x3 w pierwszym wielomianie przyrównujesz do współczynnika przy x3 w drugim
wielomianie... i tak z pozostałymi.
28 gru 17:40