Zbieżność całek niewłaściwych
Znafca: Korzystając z kryterium ilorazowego zbadać zbieżność całek niewłaściwych drugiego rodzaju:
1
0
| | f(x) | |
myślałem o funkcji g=√x, ale wtedy granica lim |
| =+∞ |
| | g(x) | |
x→0
+
Jakieś wskazówki jak znaleźć funkcję g?
5 mar 15:13
Znafca: up
5 mar 17:44
yyhy:
Dla takiej granica jest skonczona....
To jeszcze nie jest ostateczna funkcja..
ale łatwej moze ci będzie teraz znaleźć (bo wystarczy znaleźć dla g)
5 mar 17:50
5 mar 17:57
yyhy: Jest ok, należy dodać, że ∫01g(x)dx=2√x |od 0 do 1 =2
5 mar 18:00
Znafca: dziękuję za pomoc
5 mar 19:43