Objetosc walca
Xx: Oblicz objętość walca, którego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest prostokątem o wymiarach
6cm x 8 cm. Rozważ dwie możliwości.
5 mar 14:57
Jerzy:
co Ty proponujesz ?
5 mar 14:59
Xx: Najpierw jako promień podstawic 3 (jako połowa 6), a potem 4? I wtedy wyszloby 72pi cm3 lub
96pi cm3, nie wiem czy dobrze myślę?
5 mar 15:01
Janek191:
Nie
5 mar 15:02
Janek191:
1) 2π r = 6 cm
h = 8 cm
2) 2 π r = 8cm
h = 6 cm
5 mar 15:03
Xx: To więc jak?
5 mar 15:03
Jerzy:
Twoim zadaniem jest wyznaczyć promień podstawy i wysokość:
1) 6 = 2πr i h = 8
2) 8 = 2πr i h = 6
5 mar 15:03
Xx: Dzięki!
5 mar 15:10