Punkt należy do odcinka
stokrotkę: Punkt P należy do odcinka o końcach A(−20,20) i B(60,60).
Jeśli 4|BP|=|AB|, to punkt P ma współrzędne:
Długość AB mi wyszła
√8000... Pomoże ktoś?
5 mar 14:51
5-latek :

To jest taki szkic do zadania żeby wiedzieć o co chodzi
5 mar 15:02
Janek191:
P = (x, y)
→ →
AB = 4 PB
5 mar 15:07
Janek191:
→
AB = [ 60 − (−20), 60 − 20 ] = [ 80, 40 ]
→
PB = [ 60 − x, 60 − y ]
więc
[ 80, 40 ] = 4*[ 60 − x, 60 − y ] = [ 240 − 4 x; 240 − 4 y]
80 = 240 − 4 x 40 = 240 − 4 y
4 x = 160 4 y = 280
x = 40 y = 70
P = ( 40, 70 )
==========
5 mar 15:14
Jack: Kontynuujac post Janka 15;07
→
AB = [80, 40]
→
PB = [60−x , 60 − y]
[80, 40] = 4 [60−x , 60 − y]
[80,40] = [240 − 4x, 240 − 4y]
{240 − 4x = 80
{240 − 4y = 40
stąd
4x = 160 −>>> x = 40
4y = 200 −>>> y = 50
P(40, 50)
5 mar 15:17
5-latek : Punkt P będzie miał wspolrzedne
gdzie k to stosunek podzialu
dawniej takich wzorow wlasnie uzywalem

.
Zastanow się w jakim stosunku punkt P dzieli odcinek AB ?
5 mar 15:19
Jack: Janek oczywiscie ma malego chochlika, punkt P lezy pomiedzy A i B wiec nie moze miec
wspolrzednej igrekowej wiekszej jak 60
5 mar 15:20
Janek191:
Pomyłka:
40 = 240 − 4y
4 y = 200
y = 50
P = ( 40, 50 )
===========
5 mar 15:25
5-latek : Jeśli zauważysz ze punkt P dzieli odcinek AB w stosunku k=3:1 to
5 mar 15:47
Eta:

dla
5−latka
5 mar 15:49
5-latek : Dzien dobry
Eta

dziekuje za
5 mar 15:51
Jack:
5 mar 15:53
Eta:

k=3
5 mar 16:00
Eta:

Analogicznie

k=1
| | xA+1*xB | | xA+xB | |
zatem: xS= |
| = |
| |
| | 1+1 | | 2 | |
| | yA+yB | |
yS= .......................... = |
| |
| | 2 | |
S−− jest środkiem odcinka AB
5 mar 16:05
5-latek : I mamy wyprowadzone wzory na srodek odcinka

czyli już wiemy nie tylko jakie sa ale dlaczego sa takie . Pieknie
Eta
5 mar 16:10