matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uproszczenie ułamka
adam:
http://iv.pl/images/23044968338502235142.jpg
jak rozwiązać ? by była jak najprostsza postać dziękuje za pomoc
5 mar 14:34
Bogdan:
Pomnóż licznik i mianownik przez 1+S
2
LC
5 mar 14:39
Jack:
R
... =
=
SL
R +
1+S
2
LC
R
=
=
R +RS
2
LC
SL
+
1+S
2
LC
1+S
2
LC
R(1+S
2
LC)
R + RS
2
LC
=
=
R + RS
2
LC + SL
R + RS
2
LC + SL
5 mar 14:40
Jerzy:
sprowadzić mianownik do wspólnego mianownika:
a
a
ad
=
=
b + c/d
(bd+c)/d
bd+c
5 mar 14:40
Bogdan:
R * (1 + S
2
LC)
SL
(R +
) * (1 + S
2
LC)
1 + S
2
LC
5 mar 14:44
adam:
dziekuje
5 mar 14:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick