ciągi
rómcajs:
Zbadaj monotoniczność ciągu − dobrze robie?
a) an = √n+4
b) an = (−1)n+1
robię tak
a) r = √n+5 − √n+4
r2 = n+5 −(n+4) = 1
r = 1 v r = −1
i tak na oko to −1 nie pasuje.. więc zostaje r=1>0 −> rosnący?
b) (−1)n*1 − (−1)n*(−1) = (−1)n + (−1)n = 2(−1)n, więc nie jest monotoniczny, bo
raz będą naprzemiennie ujemne i dodatnie wartości?
5 mar 13:43
irena_1:
a)
a
n=
√n+4
a
n+1=
√n+5
To jest ciąg o wyrazach dodatnich
| an+1 | | √n+5 | |
| = |
| =√n+5n+4=√n+4+1n+4=√1+1n+4>1 |
| an | | √n+4 | |
a
n+1>a
n
ciąg rosnący
5 mar 13:48
irena_1:
Uwaga:
Jeśli r=√n+5−√n+4
to
r2=n+5−2√(n+5)(n+4)+n+4
5 mar 13:49
irena_1:
Ale można też:
√n+5>√n+4
czyli
an+1−an=√n+5−√n+4>0
5 mar 13:50
irena_1:
b)
Ciąg
an=(−1)n+1
to ciąg naprzemienny:
1, −1, 1, −1, 1, −1, ...
To nie jest ciąg monotoniczny, więc nie jest ani rosnący, ani malejący
5 mar 13:51
rómcajs:
Dzięki irena1.
Powiedz jeszcze proszę − skąd wiedzieć czy traktować ciąg jako arymetyczny czy geometryczny?
5 mar 13:59
Jerzy:
ciągu się nie traktuje , albo jest , albo nie
5 mar 13:59
irena_1:
Pierwszy ciąg nie jest ani arytmetyczny, ani geometryczny.
Drugi− jest geometryczny o ilorazie q=−1
Ciąg arytmetyczny jest określony wzorem takim, jak funkcja liniowa, tylko dziedziną jest zbiór
liczb N+.
5 mar 14:02
rómcajs:
Miałem na myśli to skąd mam wiedzieć czy liczyć
5 mar 14:05
Jerzy:
Próbujesz, tak lub tak
dla arytmetycznych najczęściej różnica
dla geometrycznych iloraz
5 mar 14:07
irena_1:
to zależy, jak jest wygodniej. Jeśli nie jest to ani ciąg arytmetyczny, ani geometryczny, ale
jakiś ciąg o wyrazach dodatnich, to można i tak, i tak.
5 mar 14:07
rómcajs:
Ok, dzieki. jescze żeby nie zakładać nowego tematu − "wyznaczyć ciąg" to podać wzór ogólny, czy
coś jeszcze?
5 mar 14:08
Jerzy:
wzór ogólny
5 mar 14:09
rómcajs:
Dzięki
5 mar 14:09
irena_1:
Wyznaczyć ciąg to znaczy podać wzór ogólny tego ciągu. Ale czasem w treści zadania jest podane,
żeby wyznaczyć− w przypadku ciągu arytmetycznego pierwszy wyraz i różnicę, a w przypadku
geometrycznego pierwszy wyraz i iloraz. Ale− najlepiej podać wzór ogólny.
5 mar 14:10
rómcajs:
a w moim podręczniku dość często jest tylko "wyznacz ciąg" stąd pytanie...
5 mar 14:13
Jerzy:
wtedy tylko piszesz wzór ogólny
5 mar 14:23