matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
rómcajs:
a−1
Wykaż, że jeśli a = log
3
15, to log
3
√
5
=
2
log
3
15 −1
mam
doprowadzić do log
3
√
5
? nigdy nie pamietam czego w tych dowodzeniach
2
nie mozna robic.. korzystac z tego co ma sie dowiesc czy jakoś tak..?
5 mar 13:16
Jerzy:
1
1
log
3
15 − log
3
3
a−1
log
3
√
5
=
log
3
5 =
log
3
(15/3) =
=
2
2
2
2
5 mar 13:20
rómcajs:
Całkiem proste
dzięki
5 mar 13:23