Rozwiąż równanie kwadratowe
disco4567: x(x2−16)=0 rozwiąż nierówność
5 mar 13:06
mat: to jest równanie
5 mar 13:07
kar0lczi: X=0 lub x=4 lub x=−4
5 mar 13:08
mat: x = (−4;0;4)
5 mar 13:08
disco4567: ok a jak je rozwiązać ?
5 mar 13:08
disco4567: no tak mi wyszło i co napisać później ?
5 mar 13:09
kar0lczi: To już koniec
5 mar 13:10
Jerzy:
x2 = 0 ⇔ x = 0
x2 − 16 = 0 ⇔ (x+4)(x−4) = 0 ⇔ x = 4 lub x = − 4
5 mar 13:10
disco4567: napisać tak jak mat x= (−4;0;4) ?
5 mar 13:10
kyrtap: raczej tak
x ∊ {−4;0;4}
5 mar 13:12
Jerzy:
Nie.... napisz: x∊{−4,0,4}
5 mar 13:12
kar0lczi: Ja bym napisała tsk tylko w tym nawiasie { } , ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
5 mar 13:12
disco4567: ok dziękuje
5 mar 13:15