pyt
rómcajs:
Szkicowanie wykresów dla log, np. |log2(x+1)+2| robi się przez zrobienie tabelki i
zaznaczenie pkt w układzie wsp czy to się jakoś rozgranicza na przesuniecie o [−1;2} itp?
5 mar 13:06
rómcajs:
pytam dlatego, że dla tej funkcji, którą tutaj mam muszę wyznaczyć wzór wartości, a "tabelka"
to jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy w tym przypadku..
5 mar 13:07
rómcajs:
zbiór wartości*
5 mar 13:07
Jerzy:
1) y = log2x
2) y = log2(x+1) ... przesunięcie o 1 w lewo
3) y = log2(x+1) + 2 .... przesunięcie o 2 do góry
4) y = IIog2(x+2) + 2I...... odbicie wzgledem osi OX
5 mar 13:08
rómcajs:
odbijam tylko ujemne?
5 mar 13:09
rómcajs:
i zbiór wartości odczytuje z wykresu? nie ma jakiegoś wzoru na to?
5 mar 13:10
Jerzy:
Tak ... z wykresu
5 mar 13:11
rómcajs:
ok, dzięki
5 mar 13:11