?
m:

ile wynosi kąt α na rysunku

?
28 gru 16:26
m: sorki za niedociągnięcie kąt α to kąt od prostej k aż do podstawy tego trójkata
28 gru 16:27
Godzio:

360 − 2α−120 = 240 − 2α
to jest trójkąt równoramienny więc kąty przy podstawie mają miare :
| | 2α−60 | |
180 − 240 + 2α= 2α−60o => |
| = α−30
|
| | 2 | |
między promieniem a styczną jest 90
o więc
α = 90−(α−30)
α=90−α+30
2α=120
α=60
28 gru 16:57
m: a skąd założenie ze kat między styczną a promieniem wynosi 90
28 gru 17:03
kamil: bo taka jest wlasnosc stycznej, ze jest ona prostopadla do promienia w punkcie stycznosci
28 gru 17:32
m: ok
28 gru 17:38