proszę tylko i wyjaśnienie ;)
xyz: Rozłóż wielomian w na czynniki
b) w (x)= 2x3 −9x2 +27
Ok wszystko pięknie ładnie rozlozylam z tym że mi wyszło: (x−3)2 (x+32) a w odpowiedziach
jest (x−3)2 (2x+3) mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu tak jest?
5 mar 12:24
ICSP: Zależy od sposobu którym rozkładałaś.
5 mar 12:25
eee:
pewnie gdzies wcielo Ci a=2, bo (x+U{3]{2})≠(2x+3)
5 mar 12:26
xyz: Szukałam pierwiastka przez który dzieli się ten wielomian, i znalazłam, że dzieli się przez
dwumian (x−3) zastosowałam schemat Hornera i wyszło ze: (x−3)(2x2 −3x−9) z drugiego równania
z delty pierwiastki x1 =3 i x2 = − 32
5 mar 12:32
Kacper:
Przykładowe rozkłady:
W(x)=(x−3)
2(2x+3)
5 mar 12:35
Eta:
y=a(x−x
1)(x−x
2)
| | 3 | |
to 2x2−3x−9=2(x−3)(x+ |
| )= (x−3)(2x+3) |
| | 2 | |
W(x)=(x−3)
2(2x+3)
5 mar 12:38
xyz: Czemu jest 2 jak nigdzie 2 nie wychodzi
5 mar 12:39
xyz: Aaa ok dziękuję bardzo, moje niedopatrzenie
5 mar 12:40