logi
rómcajs:
Dla jakich wartości parametru m funckja f jest malejąca
a) f(x) = log
(3−2m)x
b) log
(m−2)(−x)
w a) zrobiłem 0 < 3−2m < 1 i odp wyszła dobra, ale ten sposób nie sprawdza się do b)... pewnie
przez ten minus przy x..

jak to ruszyć?
5 mar 12:20
Jerzy:
b) jest to odbicie wzgględem osi OY funkcji f(x) = logm−2x , więc ta ostatnia musi być
rosnąca
5 mar 12:25
rómcajs:
w takim razie jak powinny wygladac obliczenia?
odp to m>3
5 mar 12:29
Jerzy:
moim zdaniem : m > 2
5 mar 12:30
Jerzy:
przepraszam.... m − 2 > 1 ⇔ m > 3
5 mar 12:30
rómcajs:
wiec teraz policzyles dla rosnacej.. a miala byc malejaca..
mozesz mi jakos inaczej wytlumaczyc jak odbicie wzgledem OY na to wplywa, bo rozumiem, ze to
jest powod tego..?
5 mar 12:33
Jerzy:
funkcja f(x) = logm−2(−x) jest określona dla x < 0 i jest symetrycznym odbiciem funkcji
f(x) = logm−2x względem osi OY. Skoro ta pierwsza ma być malejąca,to
ta ostatnia musi być rosnąca, czyli: m − 2 > 1
Zrób szkic funkcji y = logax ( dla a > 1 ) i odbij symetrycznie względemosi OY,
dostaniesz funkcję malejącą
5 mar 12:38
rómcajs:
już wiem.. wystarczyło popatrzeć na wykres. dzieki za pomoc
5 mar 12:38
rómcajs:
to jeszcze 1 pyt dla podsumowania − jeżeli będzie minus przed x, a beda chcieli
rosnaca/malejaca, to ja wyliczam malejaca/rosnaca?
5 mar 12:46
Jerzy:
odwrotnie
5 mar 12:54
rómcajs:
czyli jak
5 mar 12:56
rómcajs:
pogubiłem się
5 mar 12:56
Jerzy:
tzn moja odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: TAK !
5 mar 12:56
Jerzy:
ja się żle wyraziłem
5 mar 12:56
rómcajs: uff
5 mar 12:58