Kwadrat o boku 20 cm zmniejszymy tak ze jego przekątna zostanie skrócona o 20%.
:((: Kwadrat o boku 20 cm zmniejszymy tak ze jego przekątna zostanie skrócona o 20%. Zatem w wyniku
zmiany pole tego kwadratu
a)zmniejszy sie o 20%
b) zmniejszy sie o 16%
c)zmniejszy sie o 36%
d)zmniejszy sie o 40%
Jak to zrobic ? Jak to zrozumiec ? Ja bym obstawiała że jest to odpowiedź d lub a ale nie
jestem pewna

wytłumaczy mi ktoś ?
Cat: przekątna kwadratu wynosi a
√2, czyli w tym przykładzie 20
√2
jeśli skrócimy ją o 20%,to będzie wynosiła 16
√2,czyli bok kwadratu będzie wynosił 16

liczysz pole pierwszego kwadratu z zadania, czyli 20*20 =400
później pole tego zmniejszonego wychodzi 16*16= 256
porównujesz to pola i wychodzi
256400 =0,64,czyli masz teraz 64% początkowego pola