kombinatoryka
mat: Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych pięciocyfrowych nieparzystych, w których zapisie
występują co najmniej trzy jedynki.
Mi wyszło 819 liczb, a Wam

?
5 mar 10:57
5 mar 11:25
mat: ktoś coś
5 mar 12:46
mat: ?
5 mar 13:05
rafalkoterski: mi wyszlo 636
6 mar 20:56
rafalkoterski: 3 przypadki
1') kiedy masz 3 jedynki i 2 inne liczby
rozpatrz w tym przypadku nastepujące przypadki:
jedynka jest na pierwszym miejscu ale nie ma jej na ostatnim
jedynka jest na ostatnim ale nie ma jej na 1 miejscu
jedynka jest na 1 i ostatnim miejscu
2') kiedy masz 4 jedynki − sytuacja podobna do 1 przypadku − takie same przypadki rozpatrz
3') kiedy masz 5 jedynek czyli jest tylko jeden sposob na uzyskanie tej liczby wiec w tym
przypadku bedziesz mial 1 mozliwość tylko bez zbednego liczenia
6 mar 20:59
Eta:
Ja mam :
639 takich liczb
Wszystkich liczb pięciocyfrowych nieparzystych jest :
45 000
1/ bez jedynki : xxxxN : 8*9*9*9*4 =
23328
bo N∊{3,5,7,9} i na pierwszym miejscu 8 cyfr bez zera
2/ z jedną jedynką : 1||xxxN ⇒ 1*9*9*9*4=
2916
x||xxx1 ⇒ 8*9*9*9*1=
5832
( bo 1 mogę umieścić na jednym z 3 miejsc)
3/ z dwoma jedynkami : 1||xxx1 ⇒ 1*9*9*9*1=
729
R−m mamy
44 361 takich w/w liczb
zatem : 45 000 −
44 361=
639 liczb spełniających warunek w zadaniu
Sprawdzałam obliczenia 2 razy i 2razy otrzymałam taki wynik
P.S. Myślę,że
Mila tu zajrzy i potwierdzi
6 mar 21:23
Eta:
2 sposób
Można policzyć :
1/ wszystkie są jedynkami 11111 −−−
1 liczba
2/ 3 jedynki ( rozpatrzeć możliwe ustawienia)
3/ 4 jedynki ( rozpatrzeć możliwe ustawienia)
odp ................ powinna być rzecz jasna taka sama
6 mar 21:26
Eta:
6 mar 21:45
Metis: A czemu w zapisie 3) i 4) są tylko 4 cyfry ?
6 mar 21:50
Mila:
Dziękuję Metis.
6 mar 21:57
Eta:
6 mar 21:57
Metis: Pytam, bo nie czuję się w tym jak ryba w wodzie i nie wiem czy dobrze rozumiem

Zadanie do zakładek i analizy
6 mar 21:59
Mila:
I dobrze, że pytasz, przepisywałam z kartki, w edytorze kiepsko widać,
nie sprawdziłam przed wysłaniem i jest usterka.
6 mar 22:03
Mila:
Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych pięciocyfrowych nieparzystych,
w których zapisie występują co najmniej trzy jedynki.
1) 11111 1
2) 1111N 4
3) X1111 8
4) 1X111 9*3=27
5) 111XN 4*9*3=108
6) X11X1 8*9*3=216
7) X111N 8*4=32
8)1XX11 3*92=243
Łącznie:
639
======================
6 mar 22:08
Mila:
3*92=243
6 mar 23:31