trapez ostrosłup
mat: Podstaw ˛a ostrosłupa ABCDS jest trapez równoramienny ABCD, którego ramiona mają długość
|AD| = |BC| = 16√2
i tworzą z podstaw ˛a AB kąt ostry o mierze 45◦
Kazda ściana ˙
boczna tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod tym samym k ˛atem
α takim, ze tg ˙ α = 15/8
. Oblicz odległość spodka wysokości tego ostrosłupa od jego ściany
bocznej SAD.
5 mar 10:55
mat: pomoże ktoś

?
5 mar 11:25
mat: nikt nie umie

?
5 mar 12:46
Eta:
Większość "umie"

Rys. wykonałeś?
5 mar 12:55
mat: Tak wykonałem. Doszedłem do wniosku, że skoro tangens jest taki sam, to spodkiem wysokości musi
być środek okręgu opisanego na tym trapezie. I tyle mam na razie, nie wiem co dalej
5 mar 13:01
mat: No i mam jeszcze wysokość tego trapezu w podstawie wynosi ona 16.
5 mar 13:02
mat: skoro większość umie to może ktoś pomoże
5 mar 13:06
Eta:
I tu się mylisz

Jeżeli wszystkie ściany ostrosłupa są nachylone pod tym samym kątem do podstawy
to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu
wpisanego w podstawę
5 mar 13:08
mat: tak racja oczywiści o to mi chodziło, źle tu na forum napisałem

Co nie zmienia faktu, że nie wiem jak dalej to liczyć. Wysokość trapezu = 2r
5 mar 13:11
5 mar 13:16
mat: 120/17


?
5 mar 13:21
Eta:

h=2r=16 ⇒ r=8=|OE|
Wytnij trójkąt prostokątny z rys. w ostrosłupie
8k=8 ⇒ k=1 to
H= 15 to h
b= .....
| | 1 | | 1 | |
P(ΔOES)= |
| H*|OE| i P(ΔOES|= |
| *d*hb |
| | 2 | | 2 | |
z równości pól wyznaczysz szukaną odległość "d"
Powodzenia

Idę ,bo mi się szarlotka spali
5 mar 13:33
Eta:

Podaję 2 rys. ( ściana ADS) dla jasności
5 mar 13:40