matematykaszkolna.pl
trapez ostrosłup mat: Podstaw ˛a ostrosłupa ABCDS jest trapez równoramienny ABCD, którego ramiona mają długość |AD| = |BC| = 16√2 i tworzą z podstaw ˛a AB kąt ostry o mierze 45◦ Kazda ściana ˙ boczna tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod tym samym k ˛atem α takim, ze tg ˙ α = 15/8 . Oblicz odległość spodka wysokości tego ostrosłupa od jego ściany bocznej SAD.
5 mar 10:55
mat: pomoże ktoś ?
5 mar 11:25
mat: nikt nie umie ?
5 mar 12:46
Eta: Większość "umie" emotka Rys. wykonałeś?
5 mar 12:55
mat: Tak wykonałem. Doszedłem do wniosku, że skoro tangens jest taki sam, to spodkiem wysokości musi być środek okręgu opisanego na tym trapezie. I tyle mam na razie, nie wiem co dalej
5 mar 13:01
mat: No i mam jeszcze wysokość tego trapezu w podstawie wynosi ona 16.
5 mar 13:02
mat: skoro większość umie to może ktoś pomoże
5 mar 13:06
Eta: I tu się myliszemotka Jeżeli wszystkie ściany ostrosłupa są nachylone pod tym samym kątem do podstawy to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę
5 mar 13:08
mat: tak racja oczywiści o to mi chodziło, źle tu na forum napisałem Co nie zmienia faktu, że nie wiem jak dalej to liczyć. Wysokość trapezu = 2r
5 mar 13:11
mat: @Eta czy wysokość trapezu = średnica okręgu wpisanego w ten trapez
5 mar 13:16
mat: 120/17 ?
5 mar 13:21
Eta: rysunek h=2r=16 ⇒ r=8=|OE| Wytnij trójkąt prostokątny z rys. w ostrosłupie 8k=8 ⇒ k=1 to H= 15 to hb= .....
 1 1 
P(ΔOES)=

H*|OE| i P(ΔOES|=

*d*hb
 2 2 
z równości pól wyznaczysz szukaną odległość "d" Powodzeniaemotka Idę ,bo mi się szarlotka spali emotka
5 mar 13:33
Eta: rysunek Podaję 2 rys. ( ściana ADS) dla jasności
5 mar 13:40