Wielomiany
kornelia160: Napisz, czy zdanie jest prawdziwe, czy fałszywe: dany jest wielomian W(x)= x3−3x2−4x−12
A. Wielomian W(x) można przedstawić w postaci iloczynu trzech wielomianów, z których każdy jest
stopnia pierwszego
B.Wielomian W(x) można przedstawić w postaci iloczynu wielomianu nierozkładalnego stopnia
drugiego i wielomianu stopnia pierwszego.
Proszę napisać także dlaczego tak jest
5 mar 10:55
Tadeusz:
a dobrze wpisałaś znak przy 12
5 mar 11:29
kornelia160: o. faktycznie jest +12. Przepraszam, mój błąd
5 mar 12:10
Krzysiek: W(x) = x2(x−3) − 4(x−3) = (x2−4)(x−3) = (x+2)(x−2)(x−3)
A. Prawda
B. Fałsz
5 mar 12:18
kornelia160: ok. Dziękuję
5 mar 12:29