Równania wykładnicze z wartością bezwględną.
Igor: 4
|x−5|=2
6x−2
2
2|x−5|=2
6x−2
2x−10=6x−2 v 2x−10=−6x+2
−4x=8 v 8x=12
| | 3 | |
W odpowiedziach mam tylko x= |
| |
| | 2 | |
Czy to błąd czy po prostu x nie może być ujemny?
5 mar 10:49
ikd: Liczba −2 nie jest rozwiązaniem równania
5 mar 10:59
Jerzy:
6x − 2 musi być nieujemne
5 mar 11:05
Igor: Czyli x nie może być ujemny?
5 mar 11:05
Igor: A oki, dziękuje,
A powiecie mi co zrobić z
−|3x+1|=|x|−1
5 mar 11:06
Igor: Jak rozpisać to?
5 mar 11:51
Igor: −3x+1=x−1 v 3x−1=−x−1
5 mar 11:54
Jerzy:
Rozpisujesz w przedziałach
5 mar 11:58
Igor: Wypisałem dobrze, tylko mogę stracić punkty za brak rozpisania przedziałów?
5 mar 12:01
Jerzy:
To co napisałeś jest żle
5 mar 12:05
Kacper:
Jest źle, bo równanie ma rozwiązania jeśli |x|−1≤0.
Korzystasz ze schematu nauczonego w szkole, ale źle.
|x|=a ⇔ x=a ∨ x=−a, gdy a≥0
5 mar 12:08
Igor: −|3x+1|=|x|−1
Czyli jak prawidłowo rozpisać?
5 mar 12:13
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
W przedziałach: (−∞,− |
| ) [− |
| ,0) [0,+∞) |
| | 3 | | 3 | |
5 mar 12:18