ZW funkcji
stokrotkę: Jeżeli zbiorem wartości funkcji y=(x−5)2−q jest przedział <2;∞) to q=
Myślę nad tym zadaniem i nie mogę wpaść na rozwiązanie, podpowie ktoś?
5 mar 10:05
5-latek : Stokrotko a znasz postac kanoniczna funkcji kwadratowej ?
czyli y=a(x−p)2+q ?
Jeśli tak to napisz co ozanczaja wspolczynniki p i q ?
5 mar 10:12
stokrotkę: p to 5
q to no właśnie.
Nie wiem jak ten przedział odczytać. 2 oznaczałoby x, a nieskończoność y? Tylko co dalej?
5 mar 10:17
prosta:
liczby p i q są współrzędnymi wierzchołka paraboli W=(p,q)
5 mar 10:19
5-latek : Wspolczynniki p i q to sa wspolrzedne wierzchołka paraboli
p− wspolrzedna xowa
q− wspolrzedna yowa
Wspolrzedna q ( nie zmieniasz znaku na przeciwny jak to robisz przy wspolrzednej p
Wiec żeby dostać q=2 bo przedzial ma być <2 ,∞) to robisz takie cuś
y=(x−5)2−(−2)
y= (x−5)2+2 (bingo
Z tego mamy ze naszse q=−2
5 mar 10:22
5-latek : Dzien dobry
prosta
5 mar 10:23
stokrotkę: Słowo klucz to zbiór wartości, czyli przedział to jest po prostu Y a y to q.
Dzięki bardzo.
5 mar 10:32
5-latek : Zbior wartości odczytujesz po osi OY
Natomiast dziedzine funkcji po osi OX
5 mar 10:34