Wartość bezwzględna
Pirat: Udowodnij że wśród rozwiązań równania istnieje takie które jest liczbą niewymierną
|2|x−1|−4|≥4
Zrobiłem to przez podstawienie liczby niewymiernej i opuszczenie wartości bezwzględnej ale nwm
czy mam to dobrze bo teoretycznie powinienem określić zbiór rozwiązań a następnie z tego
zbioru wybrać jakąś liczbę niewymierną. Ale nie potrafię tego zrobić w ten sposób.
Ktoś pomoże lub jeśli podstawienie jest poprawne da znać że wszystko ok?
5 mar 00:16
irena_1:
Myślę, że jeśli wskaże się liczbę niewymierną spełniającą nierówność, to wystarczy.
Taką liczbą jest na przykład x=2π.
Ale można rozwiązać tę nierówność:
|2|x−1|−4| ≥ 4
2||x−1|−2|≥4
||x−1|−2|≥2
|x−1|−2 ≥ 2 lub |x−1|−2 ≤ −2
|x−1|≥ 4 lub |x−1| ≤ 0
x−1 ≥ 4 lub x−1 ≤ −4 lub x−1=0
x ≥ 5 lub x ≤ −3 lub x=0
x ∊ (− ∞; −3> ∪ <5; ∞) ∪ {0}
W każdym z dwóch przedziałów jest nieskończenie wiele liczb niewymiernych (n. p. liczba 2π >6)
5 mar 08:44
5-latek : Takie zadanie bardziej na myslenie
5 mar 09:57
Pirat: Dziękuje
5 mar 11:58