matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne cząstkowe
sylwia:
Oblicz pochodne cząstkowe funkcji dwu zmiennych: z=x
2
y+3xy−y
2
z=x
2
y+3xy
2
−y
2
+4x−2 z=arctg x/y
28 gru 15:38
jo:
dz
1.
=2xy+3y
dx
dz
=x
2
+3x−2y
dy
dz
2.
=2xy+3y
2
+4
dx
dz
=x
2
+6xy−2y
dy
dz
1
1
3.
=
*
dx
x
2
1+
y
2
y
dz
1
−x
=
*
dy
x
2
1+
y
2
y
2
28 gru 16:30
jo:
Jakoś tak to będzie wyglądało...
28 gru 16:31
sylwia:
Dziękuję
28 gru 16:42