Jack: Lub bez srednich... "na okolo"
skoro dla kazdej dodatniej to mozemy pomnozyc przez "a", wtedy
a
7 + 6 − 7a≥ 0 czyli
a
7 − 7a + 6 ≥ 0
Teraz
grupowanie /
Horner
1. Grupowanie:
a
7 − a + 1 − a + 1 − a + 1 − a+1 − a+1 − a + 1 − a ≥ 0
(a
7 − a) + (1 − a) + (1 − a) + (1 − a) + (1 − a) + (1 − a) + (1 − a) ≥ 0
a(a
6 − 1) − 1(a−1) − 1(a−1) − 1(a−1) − 1(a−1) − 1(a−1) − 1(a−1) ≥ 0
Teraz −> a
6 − 1 mozna zapisac jako (a
3)
2 − 1
2 = (a
3−1)(a
3+1) = (a−1)(a
2+a+1)(a
3+1)
No to dalej...
a(a−1)(a
2+a+1)(a
3+1) − 1(a−1) − 1(a−1) − 1(a−1) − 1(a−1) − 1(a−1) − 1(a−1) ≥ 0
(a−1)(a(a
2+a+1)(a
3+1)) −1 −1 −1 −1 −1 −1 ) ≥ 0
Warto zauwazyc ze (a
3+1) = (a+1)(a
2 − a + 1)
(a−1)(a(a
2+a+1)(a+1)(a
2 − a + 1) −1 −1 −1 −1 −1 −1 ) ≥ 0
(a−1)[a
6+a
5+a
4+a
3+a
2+a −1 −1 −1 −1 −1 −1] ≥ 0
(a−1)[a
6 − a
5 + 2a
5 − 2a
4 + 3a
4 − 3a
3 + 4a
3 − 4a
2 + 5a
2 −5a + 6a − 6] ≥ 0
(a−1)[a
5(a −1)+2a
4(a−1) +3a
3(a−1) + 4a
2(a−1)+5a(a−1)+6(a−1)]≥0
(a−1)[(a−1)(a
5+2a
4+3a
3+4a
2+5a+6)] ≥ 0
(a−1)
2(a
5+2a
4+3a
3+4a
2+5a+6) ≥ 0
i wlasciwie na tym konczymy dowod, gdyz a jest dodatnie(z polecenia)
wiec (a−1)
2 jest na pewno nieujemne, a liczba (a
5+2a
4+3a
3+4a
2+5a+6) ≥ 0
jest dodatnia, gdyz a>0
c.n.w
Dzielenia nie bd przedstawial bo nie ma sensu, ale widac ze "jedynka"jest pierwiastkiem
podwojnym.
Jak widac, duzo latwiej jest wykazac z rownania o srednich ;
albo dzieleniem... bo prostsze niz grupowanie na pewno