a
wd410: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między dwiema przeciwległymi krawędziami bocznymi ma
miarę 60*. Oblicz objętość tego ostrosłupa, wiedząc, że odległość środka podstawy ostrosłupa
od krawędzi bocznej wynosi d.
4 mar 23:16
wd410: | 1152 | |
Wyszło mi |
| * d 3, ale nie wiem czy dobrze.  |
| 324 | |
4 mar 23:35
Eta:

Trójkąt ACS jest równoboczny o boku |AC|= d
p −−− długość przekątnej kwadratu
Z własności trókącie OSE o kątach 30
o,60
o,90
o
| dp√3 | |
H=2d i H= |
| −−długość wysokości trójkąta równobocznego |
| 2 | |
| dp√3 | | 4d√3 | |
to |
| =2d ⇒ dp= |
| |
| 2 | | 3 | |
| dp2 | | 16d2 | |
Pp= |
| = |
| i H=2d |
| 2 | | 6 | |
| 1 | | 16d3 | |
V= |
| Pp*H= ............................ = |
| [j3] |
| 3 | | 9 | |
4 mar 23:58
wd410: dziękuje
5 mar 00:00
Eta:

|AC|=d
p=|AS|=|CS|
5 mar 00:06