wyk
rómcajs:
Rozwiąż graficznie równanie
a) 2x+1 + 2−x = 3
b) 2|x| = x+1
c) 2|x| = 3x −1
to polega tylko na tym, że robię tabelkę od np. −5 do 5, rysuje i sprawdzam co pasuje, a co
nie? bo jak tak to kiszka, bo co jak wartosc ktora pasuje bedzie rowna np −1/7..
4 mar 22:58
5-latek :
![rysunek](rys/120414.png)
np. b)
y=2
|x| to dla x≥0 y=2
x a dla x<0 y=2
−x
niebieska y=x+1
4 mar 23:06
rómcajs:
Dziękuje 5−latku, więc to robi się "mało dokładnie" i raczej autorzy zadań nie utrudniają życia
dając wartości ułamkowych? pytam pod maturę podstawową i rozszerzoną
4 mar 23:07