g
ania : pomocy
wiem że najpierw pierwszym + i − a w drugim zadanie w nawiasach ale nie umiem prosze o
rozwiązanie
317+ 547 − 167 =
4− (513 −223 ) =
4 mar 22:28
5-latek : 1)
Zobacz masz jednakowy mianownik wiec już nie musisz sprowadazc do wspólnego mianownika
| | 5 | | 6 | |
Będzie kłopot bo |
| − |
| nie odejmniesz żeby była liczba dodatnia |
| | 7 | | 7 | |
| | 7 | | 7 | |
ale zauważ ze 8=7+ |
| = 7 |
| wiec |
| | 7 | | 7 | |
| | 5 | | 7 | | 12 | |
8 |
| = 7 |
| +5{7}+ 7 |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
Teraz już możemy odjąć
W drugim zadaniu wykonaj działanie najpierw w nawiasie
4 mar 22:39