dd
andrzej: Rozwiaz |sinx|<0,5 prosze o cale rozwiazanie bardzo
4 mar 21:40
andrzej: prosze
4 mar 22:02
Janusz: −0.5 < sin(x) < 0,5,
Po narysowaniu wykresu sinusoidy i prostych o równaniach y =−0,5, y =0,5
x∊(−π/6 +2kπ, π/6+2kπ, k∊ Z )∪ (5/6π +2kπ , 7/6π +2kπ, k∊ Z).
4 mar 22:09
andrzej: dlaczego suma ? przeciez jak jest np. I...I<4 to odp jest czesc wspolna a jak I...I>4 to suma
4 mar 22:12
andrzej: pomocy
4 mar 22:20
5-latek : Ojjj
pies 
Rozwiaz najpierw takie równanie
|sinx|=0,5
4 mar 22:29
andrzej: jaki pies?
4 mar 22:30
Metis:
4 mar 22:31
4 mar 22:31
4 mar 22:39
pies: a przeciez mam wyliczyc x a nie IxI
4 mar 22:40
pies: blagam o pomoc bo przez to zadanie nie usne meczy mnie
4 mar 22:40
4 mar 22:41
5-latek : Dlaczego rysujesz wykres y=cosx a nie y=sinx ?
4 mar 22:41
pies: dobrze jest jeszcze zle napisaelm mabyc przedzial (1/3π,2/3π)U(4/3π,3/2π)
4 mar 22:44
pies: kuuuuuu wiem bo juz mnie glowa boli
4 mar 22:45
pies: ma byc (0,1/6π)U(5/6π,7/6π)U(11/12π,2π)
4 mar 22:50
pies: no i co zle jest ?
4 mar 22:50
5-latek : Przciez najpierw kazałem Ci rozwiazac równanie |sinx|= 0,5
czyli sinx=0,5 lub sinx=−0,5
| | 1 | | π | | π | |
Tam bys się dowiedział ze sin |
| to sin 30o czyli |
| a nie |
| |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
Poza tym sinus jest jeszcze dodatni w 2 ćwiartce bo sin(π−α)=sinα
czyli rozwiązanie równania
| | π | | π | |
sinx=0,5 jest x1= |
| +2kπ x2= (π− |
| )+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
Rozwiaz teraz równanie sinx=−0,5
4 mar 22:52
4 mar 22:54
5-latek : Masz rysunek
wiec teraz napisz rozwiązania
sinx<0,5 w przedziale <0,2π>
4 mar 23:00
pies: ale

dlaczego tak jak ja narysowalem wykres sin i zaznaczylem gdzie jest <1/2 i >−1/2 jest
zle
4 mar 23:02
pies: sinx< 1/2
to przedzial (0,π/6)U(5/6π,2π)
4 mar 23:03
pies: no i teraz >−1/2 czyli (0,7/6π)U(11/12π,2π)
4 mar 23:04
pies: czyli teraz czesc wspolna to (0,1/6π)U(5/6π,7/6π)U(11/12π,2π)
4 mar 23:05
pies: tam zamiast 11/12 ma byc 11/6
4 mar 23:06
5-latek : Wrocimy do tego jutro
ja musze odpocząć . Teraz idz spac i dobrze wypocznij
4 mar 23:12
pies: :( nie blagam
4 mar 23:14
pies: ale dlaczego jest zle
4 mar 23:14
pies: juz umiem dostalem odp....dziekuje

ajakby bylo w przedziale np.0,2π to wtedy od 0,π byloby
sinx<1/2 a w przedziale π,2π byloby −sinx<0,5 ?
4 mar 23:18