ciąg
Metis: Suma dwudziestu wyrazów ciągu art. o wzorze an=2n−5 o numerach parzystych wynosi.
W odp . jest 740 dla mnie to 170.
Rozwiązanie:
a2+a4+a6+...+a20 = ?
a2= 2*2−5=−1
an+1−an=r ⇒ r=2
Powstaje nowy ciąg art. w którym:
a2=b1 , a4=b2 ... a20=b10
b1+b2+b3 + ... b10 , r=4
−1+−1+36 / 2 * 10
34/2 *10=
Sn=170
Cos robię źle?
4 mar 21:16
5-latek : Czesc

a
2+a
4+a
6+.... a
20 to jest 10 wyrazow o numerach parzystych
Ty masz mieć 20 wyrazow o numerach parzystych
4 mar 21:24
Tadeusz:
źle czytasz treść
4 mar 21:29
Eta:
a2=2*2−5=−1 , a40= 80−5=75
s20= (−1+75)*10= 740
4 mar 21:30
Metis: Idiota ze mnie

Dzięki
4 mar 21:36
Eta:
4 mar 21:36
Eta:
łap...........

wspomaga myślenie
4 mar 21:38
Metis: Od razu lepiej
4 mar 21:39
Eta:
4 mar 21:45