matematykaszkolna.pl
Zadanie z bilardem 5-latek : Mile widziana tez pomoc maturzystow w tym zadaniu Zadanie : Na bilardzie prostokatnym ABCD (AB=a AD=b ) leza dwie kule . Jedna w srodku bilardu a druga − w odleglosci p od brzegu AD i w odleglosci q od brzegu AB . Druga kula zostaje uderzona tak ze odbiwszy sie pod kątem α od brzegu AB a nastepnie odbiwszy sie kolejno od brzegow BC, CD, DA trafia wreszcie w pierwsza kule . Dowiesc ze musi byc
 5a−2p 
tgα=

.
 3b+2q 
dziekuje emotka
4 mar 20:57
pies: to za trudne dla maturzystow emotka
4 mar 20:57
5-latek : emotka
4 mar 20:58
Jack: emotka Do pracy rodacy
4 mar 21:00
5-latek :
4 mar 21:58
Mila: Kąt padania jest równy kątowi odbicia.
4 mar 22:09
Milena: 5latek taki wygadany byles a takiego zadanka nie mozesz roziwazac ? poprsotu trzeba wyobrazic to sobie jak ta sytuacja wyglada i pamietac ze kat padania kuli na bande jest rowny katowi odbicia i juz powinno stac sie przejrzyste bardziej zadanie
4 mar 22:09
Saizou : rysunek kąt padania jest równy kątowi odbicia
 q 
tgα=

x 
proszę rysunek emotka
4 mar 22:13
Mila: Mileno nie piszemy takich komentarzy. Kolega bardzo często z wielką cierpliwością tłumaczy potrzebującym pomocy i poświęca swój czas.
4 mar 22:14
5-latek : Ja nie jestem 5latek tylko 5−latek a to jest roznica emotka W takim razie poprosze Cie o rozwiązanie skoro uwazsz ze to jest takie proste zadanie . OK? To zagadnienie z fizyki jest mi znane
4 mar 22:17
5-latek : Czesc Saizou emotka ja rysunek mam zrobiony . Jutro go wstawie . Chcialem tez aby maturzyści tez się zainteresowali gdyż jest to ciekawe zadanie .
4 mar 22:20
Ania: 5−latek jestes studentem ? czy licealistą
4 mar 22:24
jc: rysunekOdczytaj wynik z rysunku: Każdy mały prostokąt ma szerokóśc a i wysokosć b. Skosna lisnia aczyna się w odległości p od lewej krawędzi prawego górnego prostokąta i na wysokosci q. Kończy sie w środku prawego dolneo prostokąta.
4 mar 22:25
5-latek : Ania emotka Chciałbym byćemotka
4 mar 22:26
Ania: ale kim wkoncu jestes studentem czy licealistą czy ani ty ani tym XD emotka
4 mar 22:53
5-latek : To ostatnie emotka
4 mar 22:54
Ania: czyli jestes juz po studiach ? emotka
4 mar 22:55
Mila: Nie udzielamy takich informacji osobistych.emotka Musisz sama się zorientować kim jesteśmy.
4 mar 22:57
Ania: kosmitami ? emotka przybyliscie z jakiejs innej planety ze nie chcecie udzielac informacji czy jest ktos po studiach ? bo mysle ze to nic zle pytac czy ktos jest po studiach a jesli nie chcecie odpowiedziec to jestescie dzikusami czy kosmitami
4 mar 22:59
kyrtap: Eta jeszcze jest w liceum
4 mar 22:59
Metis: Więc możesz uważać, że jesteśmy dzikusami emotka
4 mar 23:00