oblicz pochodne
sylwia: Oblicz pochodne:
y=sin2x
y=sin2(3x+5)
y= √cosx
y=√cos(2x−3)
y= √lnx
y=√ln(x2+x)
y=esinx
y=ln(x+3/x+5)
y=arctg3/x
y=ex2+3x
28 gru 15:27
jo: 1. 2sinxcosx
2. 6sin(3x+5)cos(3x+5)
4. Tak jak wyżej tylko (jak widać) zamiast x będzie 2x−3 i całość mnożymy przez pochodną
funkcji wewnętrznej czyli przez 2.
6. Podobnie jak wyżej tylko zamiast x będzie x
2+x i mnożymy całość przez 2x+1.
28 gru 17:08
jo: 7. e
sinx*cosx
| | x+3 | |
8. Jeżeli miało być tak ln |
| to pochodna wynosi |
| | x+5 | |
28 gru 17:15
jo: Robię to z biegu, w pamięci więc lepiej samemu porządnie obliczać
28 gru 17:16
judyta: cosx 3
31 sty 13:30