kombinatoryka i prawdopodobieństwo
Metis: Kominatoryka &
prawdopodobieństwo
Zad. 1)
Ile jest parzystych liczb siedmiocyfrowych, w których zapisie są dwie cyfry 1 trzy cyfry 2 i
nie ma cyfry 6, a pozostałe cyfry występują tylko raz.
Przerosło mnie to zadanie
4 mar 19:43
kyrtap: masz odpowiedź ?
4 mar 20:04
Metis: 4660
4 mar 20:07
Mila:
a) 11222XP , X∊{0,3,4,5,7,8,9}, P∊{0,2,4,8}
0 nie może wystąpić na pierwszej pozycji
Próbuj sam, jeśli nie wyjdzie, to napiszę.
4 mar 20:27
Metis: Witaj
Milu , spróbuję pokombinować
4 mar 20:45
Mila:
P∊{0,4,8} przepraszam. 2 już występuje .
4 mar 21:11
Metis: Nic sensownego mi nie wychodzi
Milu jeśli mozesz to napisz mi jak je rozwiązać.
4 mar 21:11
Mila:
Sprawdź tę odpowiedź?
4 mar 21:24
Metis: Podają 4660.
4 mar 21:38
kyrtap: Milu a jak liczysz?
4 mar 21:40
Mila:
Mam inną odpowiedź, muszę się zastanowić. Czy treść dobrze przepisana?
4 mar 21:43
kyrtap: też mi inna wychodzi ale nie wiem czy ja dobrze kumam

bo chyba uwzględniam 0 na początku
w moim rozumowaniu
w 1 przypadku umieszczam 2 na końcu
w 2 przypadku na końcu liczby 0 lub 4 lub 8
i te dwa przypadki dodaję
4 mar 21:45
Metis: *występują tylko jeden raz. Nie wiem czy to coś zmienia?
4 mar 21:45
Mila:
Już wiem co pominęłam.
Cierpliwości.
4 mar 21:51
Mila:
{0,4,8} parzyste cyfry, które możemy wybierać na ostatnią cyfrę oprócz 2.
| | | | | | | | | |
1||1222XP | * | *4*3+ | * | *3*2=360 |
| | | | | |
| | | | | |
1||122XY2 | * | *7*6=1260 X,Y ze zbioru {0,3,4,5,7,8,9} |
| | | |
| | | | | | | | | |
2||1122XP | * | *4*3+ | * | *3*2=540 |
| | | | | |
| | | | | |
2||112XY2 | * | *7*6=10*3*42=1260 |
| | | |
| | | | | |
X||11222P 4* | *1*3+2* | *1*2=160 |
| | | |
| | | | | |
X||1122Y2 6* | * | *6=6*10*3*6=36*30=1080 |
| | | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
360+540+160+2*1260+1080=4660
Analizuj i pytaj.
4 mar 22:08
Metis: Skomplikowane

Dziękuje
Milu przeanalizuję je sobie.
4 mar 22:13
kyrtap: jestem z siebie dumny przynajmniej 1080 wyliczyłem
4 mar 22:14
Mila:
4 mar 22:15
Mila:
Patryk o czym zapomniałeś?
4 mar 22:16
kyrtap: o 0 że nie może być na początku
4 mar 22:16
Mila:
Ja o 2 na końcu

, dlatego wynik miałam inny.
4 mar 22:21
Metis: te zadania nie są dla mnie łatwe
Milu rzuć okiem jeszcze na takie:
Zad 2)
Liczba pięciocyfrowych liczb, w których zapisie występuje przynajmniej jeden raz cyfra 2 i
których suma cyfr wynosi 35 jest równa?
Proszę tylko o wskazówki
4 mar 22:24
Saizou :
przedstaw 35 jako sumę iluś 2 i innych cyfr
4 mar 22:35
Mila:
Te zadania uczą cierpliwości i dokładności, mają dużą wartość dydaktyczną, chociaż są
uciążliwe.
Może pojawi się PW i poda ładniejsze rozwiązanie, moje jest na piechotę, czy
rozszyfrowałeś?
Pisz, jeżeli potrzebujesz więcej komentarza.
Odpowiedź do drugiego?
Zacznij od końca:
2222X − nie może być: 4*2=8, 8+9<35
222XX − też nie może być
22XXX
4 mar 22:39
Metis: To już jutro

Dziś kończę inne zadanka, a tym rano, na
świeżą głowę się zajmę

Dziękuje Wam .
4 mar 22:51
Mila:
Nie napisałeś odpowiedzi.
4 mar 22:58
Metis: A , racja

Odp. 100.
4 mar 22:59
Mila:
Wychodzi łatwo.
4 mar 23:04
Metis: Zajmę się Nim rano

Dobranoc
4 mar 23:30
Mila:
Dobranoc
4 mar 23:58
Kacper:
Liczb siedmiocyfrowych, gdzie są dwie cyfry 1 i trzy cyfry 2 i nie ma szóstki jest:
| | | | | | | |
* | *7*6 − | * | *6=21*10*42−15*4*6=8460 |
| | | | |
Teraz wystarczy wyrzucić te nieparzyste

z "1" na końcu 6*10*7*6− 10*2*6 =2400 liczb
z inną cyfrą na końcu niż "1" − 15*4*6*4−10*4=1400
Zostaje nam 8460−3800=4660 liczb
5 mar 12:02
Metis: Liczba pięciocyfrowych liczb, w których zapisie występuje przynajmniej jeden raz cyfra 2 i
których suma cyfr wynosi 35 jest równa?
Tak jak Milu pisałaś:
2222X − nie moze się zdarzyć
222XX także
Więc:
22XXX − 22 suma XXX musi być równa 35−4= 31 − i szukac cyfr które dadzą mi taką sumę?
2XXXX − tutaj suma cyfr takich które dadzą mii 33
5 mar 20:26
Iryt:
22XXX odpada , bo 3*9=27 a 4+27<35
zostaje:
2xxxx ale 4*8=32, 32+1=34
Wstaw sobie jeszcze jedną 9 i dopiero rozważaj.
5 mar 22:09
Metis: Racja 22XXX też odpada

Nie sprawdziłem .
Czemu akurat z 9 mam rozważać?
5 mar 22:11
Iryt:
Licz, to się przekonasz dlaczego.
5 mar 22:19
Metis: Dobrze

Dzięki
5 mar 22:21
Iryt:
Jest wynik dobry?
Zobacz na forum dzisiejsze zadania z prawd.
5 mar 22:55