Proszę o wytłumaczenie
Asia: Rozwiąż metodą eliminacji:
2x + 3y − 4z = 1
3x + 2y + 5z = 4
4x − y + z = 9
Proszę o pomoc
28 gru 15:11
AS:
Wylicz z trzeciego równania niewiadomą z i wstaw do pierwszego
i drugiego równania.Uporządkuj.
Ponownie wylicz np. y z któregoś równania i podstaw do pozostałego
równania. Wylicz x potem y i następnie z.
Sprawdź równania przez podstawienie znalezionych danych.
28 gru 15:16
Asia: Czy mogę prosić o wytłumaczenie takiej techniki, ponieważ tak "uczono" mnie na wykładach i
ćwiczeniach

?
2x+3y−4z=1
3x+2y+5z=4
4x−y+z=9
x−3y−4z=5 | * (−2), (−3)
2x+3y−4z=1
3x+2y+z=9
x−3y−4z=5
| | (2 równanie)+(3 równanie) | |
9y+4z= −9 | |
| |
| | 20 | |
11y+17z= −11
x−3y−4z=5
| | 21 | |
y− |
| z= −1 | *3 |* (−9) |
| | 20 | |
9y+4z= −9
x= 2
y= −1
z=0
28 gru 15:46
AS:
Pierwsze równanie mnożymy przez (−2) i dodajemy do drugiego.
Zniknie x
Pierwsze równanie mnożymy przez (−3) i dodajemy do trzeciego.
Zniknie x
x−3y−4z=5 | * (−2), (−3)
2x+3y−4z=1
3x+2y+z=9
−2x + 6y + 8z = −10 −3x + 9y + 12z = −15
2x + 3y − 4z = 1 3x + 2y + z = 9 dodajemy stronami
9y + 4z = −9 11y + 13z = −6 tworzę nowy układ równań
9y + 4z = −9 | *(−11)
11y + 13z = −6 | *9
−99y − 44z = 99
99y + 117z = −54 stronami dodaję
73z = 45
Teraz są dwie koncepcje
Pierwsza to podstawić znalezione z do jednego z równań np. 9y + 4z = −9
i wyliczyć y a następnie x.
Mnie uczono że jest to metoda błędna (jest to podstawianie a nie eliminacja)
Druga to powtórzyć poprzednie rozumowanie z drugą niewiadomą
x−3y−4z=5
2x+3y−4z=1
3x+2y+z=9
x−3y−4z=5 | x − 3y − 4z = 5 |*2
2x+3y−4z=1 stronami dodać 3x + 2y + z = 9 |*3
2x − 6y − 8z = 10
9x + 6y + 3z = 27 stronami dodać
3x − 8z = 6 |*(−5)
11x − 5z = 37 |*8
−−15x + 40z = −30
88x − 40z = 296
73x = 266
28 gru 16:28
Asia: Dziękuje bardzo
28 gru 16:35
Asia: A jeszcze jedno pytanie: skąd wzięło się
2x+3y−4z=1
3x+2y+5z=4
4x−y+z=9
x−3y−4z=5 | * (−2), (−3)
2x+3y−4z=1
3x+2y+z=9
Proszę o szybką odpowiedź.
28 gru 17:04
AS:
Taki był początek zapytania
28 gru 17:16
Asia: chodzi mi o to co jest na czerwono
28 gru 17:22
AS:
Takie jest pierwsze równanie w drugim układzie.
Sądzę,że podane są dwa niezależne układy równań.
28 gru 17:43