oblicz pole czworokąta
Gosiaczek19:

Pole każdego kwadratu ABCD i DEFG przedstawionego na rysunku jest równe 8. Punkt E ley na
odcinku DB. Oblicz pole czworokąta DEHC.
Proszę o pomoc.
Wiem, że a= 2
√2
d= 4 i dalej nie wiem jak to ruszyć.
4 mar 19:38
Tadeusz:
a2(√2−1)
4 mar 19:52
Eta:
P=3,5
4 mar 19:57
Gosiaczek19: ale moge wiedzieć jak do tego doszliście?
4 mar 19:58
Tadeusz:
zauważ, że ΔCFH to trójkąt prostokątny równoramienny.
Jego ramię to ....
Jego pole to ...
Pozostaje Ci od połowy pola kwadratu odjąć pole ΔCFH
4 mar 20:42
Robert: Jak policzyć pole CFH
19 kwi 20:51
Robert:
19 kwi 23:21
Robert: ?
20 kwi 08:36
Robert:
20 kwi 11:12
5-latek: DB=DF =4
CF= DF−DC (ale DC=a
CF=CH= 4−2
√2
| | 1 | | (4−2√2)2 | | 24−16√2 | |
Ptr= |
| *CF*CF= |
| = |
| = 12−8√2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 kwi 11:25