granica
4latek: oblicz granice przy n dązacym do plus nieksonczonosci an=(n+1)! +n!/(n+1)! − n!
4 mar 19:28
ikd: | | 1 | | 1 | |
an=n!(n+1−1)+ |
| =n*n!+ |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
Stąd już widać granicę
4 mar 19:31
4latek: czyli dazy do plus nieskonczonosci ?
4 mar 19:37
4latek: a jak to robiles?
4 mar 19:37
ikd: Z dwóch wyrazów wyciągąłem n! przed nawias, a ułamek skróciłem
4 mar 19:40
Janek191:
| | ( n +1) ! + n ! | | | |
an = |
| = |
| |
| | ( n +1) ! − n ! | | | |
więc
lim a
n = 1
n→
∞
4 mar 19:54