matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiazanie
jaaaaaaaaaaaa:
d1− krótsz przekątna d2− dłuzsza przekatna d1=x d2=x−7 (x−7)
2
+ x
2
= 17
2
x
2
−14x + 49 + x
2
= 289 x
2
− 7x − 120 = 0 x1= −8 x2 = 15 d1=15 d2=8 P=
1
2
d1 * d2 P= 60
28 gru 15:08