proszę o rozwiązanie
anna: piąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 5
oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
wiem że a5 = 5 = a1 +4r
podstawiłam to do wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
ale nie wiem do czego to mam przyrównać
4 mar 17:05
ICSP: a przypadkiem nie dziewięciu ?
4 mar 17:06
anna: niestety zadanie jest dobrze napisane
4 mar 17:09
ICSP: S = 50 + 5r gdzie r jest różnicą tego ciagu.
4 mar 17:11
anna: a jak obliczyć r
4 mar 17:20
ICSP: r jest parametrem.
4 mar 17:21
anna: dziękuję bardzo
4 mar 18:06
anna: ale mam pytanie skąd w sumie 50
4 mar 18:09
ICSP: a1 = a5 − 4r
a2 = a5 − 3r
.
.
.
a9 = a5 + 4r
a10 = a5 + 5r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S10 = 10* a5 + (5r + 4r + ... − 4r) = 10 * 5 + 5r = 50 + 5r
4 mar 18:12
anna: dziękuję bardzo za wytłumaczenie
4 mar 19:32
Eta:
albo tak

S
n= mediana *n
| | a5+a6 | |
S10= |
| *10= (5+5+r)*5= 50+5r |
| | 2 | |
4 mar 19:42
anna: ciekawe rozwiązanie ma Eta ale ja pierwszy raz widzę takie rozwiązanie i taki wzór
nie ma go w podręczniku
jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i rozwiązanie tego problemu
4 mar 20:22