dd
pies: 1.dla jakich x funkcja przyjmuje warotsci wieksze od 1 y=(1−2...)(..)
y=(1−2x)(1+2x+2)>1
2.przedstaw w postaci logarytmu o podstawie 2 −> log2√2 9
3.25log5 z 2 −22+2log2 z 3=?
4.uzasadnij rownosc 1/(log13 z 2) + 1/(log3 z 2)
4 mar 15:53
Tadeusz:
1)
1+2x+2−2x−22x+2−1>0
42x−3*2x<0
24x<3*2x ⇒ 23x<3 ⇒ 3x<log23 ⇒ x<log23√3
4 mar 16:08
Tadeusz:
oczywiście "nachomotałem"
4 mar 16:15
Tadeusz:
przecież 2
2x+2=
4*22x a nie 4
2x
więc:
4*2
2x<3*2
x 2
x>0 możemy zatem skrócić
| | 3 | | 3 | |
4*2x<3 ⇒ 2x< |
| ⇒ x<log2 |
| ⇒ x<log23−2 |
| | 4 | | 4 | |
4 mar 16:24
kochanus_niepospolitus:
2. zauważ, że 2√2 = 23/2 ... działaj dalej korzystając z odpowiedniej własności logarytmów
4 mar 16:39
kochanus_niepospolitus:
skorzystaj z własności: alogab = b
4 mar 16:40
kochanus_niepospolitus: to oczywiście dotyczyło (3)
4) wskazówka: po pierwsze −−− nie ma tu nierówności ... po drugie ... skorzystaj z zamiany
podstawy logarytmu
4 mar 16:41
pies: zrobi ktos 2 bo ne rozumiem tej zamiany
4 mar 17:20
Mila:
2)
| | log2(9) | | 2log2(3) | |
log2√2(9)= |
| = |
| = |
| | log2(2√2) | | log2(2*212) | |
| | 2log2(3) | | 4 | |
= |
| = |
| log2(3)= |
| | 32log2(2) | | 3 | |
=log
2(3
43)=log
2(
3√81)
4 mar 17:32
pies: a skad wiesz na co zamienicc bo zamienilas na 2
4 mar 17:39
pies: 1 tez nie rozumiem
4 mar 17:39
Mila:
(2) Przecież w poleceniu miałeś podane,
aby zamienić na logarytm przy podstawie (2) czyli : log2(..)
4 mar 18:02
pies: skad sie to wzielo 17.32 ze wyszlo 4/3 log23
4 mar 19:14
Mila:
| 2log2(3) | | 2 | | 4 | |
| =2*log2(3)* |
| = |
| log2(3)=.. |
| | 3 | | 3 | |
4 mar 19:19
pies: aa no widzisz dziekuje
4 mar 19:21
Mila:
Może łatwiej dla Ciebie będzie tak:
Najpierw: 2*
√2=2
1*2
12=2
32
| | log2(9) | | log2(9) | |
log2√2(9)= |
| = |
| = |
| | log2(232) | | | |
| | 2 | |
= |
| *log2(9)=log2(923)=log2(3√92)=log2(3√81) |
| | 3 | |
4 mar 19:30
pies: a dlaczego −2x+2x+2=−22x+2 kurde jak to jest mnozone
4 mar 19:30
pies: help
4 mar 19:58
Jack:
2x+2 = 2x * 22 = 2x * 4
−2x = −2x
więc
−2x + 2x+2 = −2x + 2x * 4 = −1 * 2x + 2x * 4 = 2x(4−1) = 3*2x
4 mar 20:06
Tadeusz:
chopie

Bierzesz się za rozszerzenie ... to podstawowe działania się kłaniają

(1−2
x)(1+2
x+2)>1
1+2
x+2−2
x−2
x+x+2>1
2
x+2−2
x−2
2x+2>0
2
2*2
x−2
x−2
2*2
2x>0
3*2
x−4*2
2x>0
3−4*2
x>0
| | 3 | |
4*2x<3 ⇒ 2x< |
| itd  |
| | 4 | |
4 mar 20:16
pies: chopie nie dobijaj

a to nie sa podstawowe nigdy takich nie widzialem
4 mar 21:10
Tadeusz:
czego Ty nie widziałeś

− mnożenia wielomianów
− a może mnożenia tej samej liczby w różnych potęgach
4 mar 21:22
pies: to nie bylo w takiej samej potedze zobacz ...na to ja to umialem wymnozyc
4 mar 21:24
Tadeusz:
a czytać też nie umiesz

?
napisałem "mnożenia tej samej liczby w
różnych potęgach
2
3*2
5=2
3+5
4 mar 21:33