oblicz całkę
ala: ∫2x5arcisnx dx
4 mar 13:52
ala: tak powinno być
∫2x5arcsinx dx = ?
4 mar 13:52
yyhy: Przez częśći
| | x6 | | x6 | | 1 | |
= |
| arcisnx−∫ |
| * |
| dx |
| | 3 | | 3 | | √1−x2 | |
| | x6 | |
Zostaje całka ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
4 mar 15:56
ala: dlaczego zostaje tylko
całka ∫x6 √1−x2 ?
a jeżyli całka była na przediale (0,1) to czy to coś zmienia?
4 mar 23:22
ala: chyba wtedy muszę właśnie tą całkę obliczyć co zostaje, tak? i przez części najlepiej?
4 mar 23:25
yyhy: zostaje całka.... MIałem na myśli, że taka jest trudnosć tamtej całki
5 mar 03:35
ala: no właśnie i jeżeli mam policzyć całkę na przedziale od (0,1) to własnie jak tamtą policzyć co
zostanie? bo można długo się bawić przez części i nwm czy to coś da, a przez podstawienie to
też średnio
ma ktoś jakis pomysł?
5 mar 14:02
yyhy: x
6=−(1−x
2)x
4+x
4=−(1−x
2)x
4−(1−x
2)x
2+x
2=−(1−x
2)x
4−(1−x
2)x
2−(1−x
2)+1
| | x6 | | −(1−x2)x4−(1−x2)x2−(1−x2)+1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | 1 | |
=−∫x4√1−x2dx−∫x2√1−x2dx−∫√1−x2dx+∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
Próbuj dalej sam
5 mar 14:44