pierwiastki rzeczywiste
sylwester: Wykaż że jeśli liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W (x)= x4−4x3+10x2−24x+m to
ten wielomian nie ma innych pierwiastków rzeczywistych.
28 gru 14:59
Aza:
W(2)=0
W(2)= 16 −32 +40 −48 +m = m −24
to m−24=0 => m= 24
to: W(x) = x4 −4x3 +10x2 −24x +24
x= 2 jest pierw. dwukrotnym to w(x) jest podzielny przez ( x −2)2 = x2 −4x +4
dzielimy : ( x4 −4x3 +10x2 −24x +24) : ( x2 −4x +4)= x2 +6
−x4 +4x3 −4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
= = 6x2 −24x +24
− 6x2 +24x − 24
−−−−−−−−−−−−−−−
= = =
zatem W(x) = ( x2 +6)( x2−4x+4)= ( x2 +6)( x−2)2
więc x2 +6=0 −−− brak rozwiązań w zb. R
zatem W(x) ma tylko x= 2 −−− pierwiastek dwukrotny
28 gru 16:07
sylwester: dziekuje bardzo
28 gru 20:05