Susanna: Hej, bardzo proszę o pomoc w rozłożeniu tego wielomianu na czynniki :
W(x)=x3-x-2x+2
3 przy x to jest 3 potęga
Prosze o odp
1 lis 16:45
nikifor: grupujemy wyrazy 1 i 2 3 i 4 wyłączając wspólny czynnik przed nawias
x(xkw -1) -2(x -1)= x(x-1)(x+1) -2(x-1)= (x-1) [ x(x+1) -2] =(x-1)(xkw+x -2)
w drugim nawiasie liczysz Δ-tę Δ= 1 +8=9 VΔ=3
-1 +3 -1 - 3
x1= --------- = 1 x2 = --------- = - 2
2 2
i rozkład jest (x - 1)(x - 1)(x+2) czy napewno przy drugim składniku jest x
czy x kw
bo to zmieniło by ostateczną odp
1 lis 17:25
Susanna: hym...wynik jest dobry i rozumiem do momentu aż się zaczyna delta, bo my z deltą w sql
nie robiliśmy...

a nie da się tego zrobić jakoś bez delty?Wszystko OK, tylko nie wiem
jak dojśc do tego by wyszło (x - 1)(x - 1)(x+2)
Można jakoś prościej ?
1 lis 21:39
Susanna: Tylko żeby było metodą grupowania, bo taka jest wymagana w zadaniu, niestety
1 lis 21:42
nikifor: zamiast Δ-ty w wyrazeniu
2 2 2
X +X -2 = X - X +2X -2= (X -X) -2(X-1) = X(X -1) - 2(X -1) =
(X-1) (X -2)
ostatecznie dołączajac ten nawias na pocza tku zad otrzymasz
(X-1)(X-1)(X-2)
1 lis 22:12
Susanna: dzięki wielkie

w końcu zrozumiałam
2 lis 12:29
Ania: 2x4+x3+4x2+x+2
13 sty 15:58