pomocy
andzia: mam takie 3 zadania:(:
1) powierzchnia boczna stozka po rozwinieciu jest połkolem.wtedy kat rozwarcia stozka ma
miare...?
2) oblicz pole rombu o boku 17,w ktorym długosci przekatnych roznia sie o 14 .
3) pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego jest rowne 16√3.jaka jest dl. krawedzi?
28 gru 14:37
jaaaaaaaaaaaa: rozwiazanie 2 zadanie
d1− krótsz przekątna
d2− dłuzsza przekatna
d1=x
d2=x−7
(x−7)2 + x2 = 172
x2 −14x + 49 + x2 = 289
x2 − 7x − 120 = 0
x1= −8
x2 = 15
d1=15
d2=8
P={1}{2} d1 * d2 P= 60
28 gru 15:10
Aza:
zad 3) masz rozwiązane w poprzednim poście
28 gru 15:23
andzia: to 2) cos jest nie tak bo ma wyjsc 240
28 gru 17:01
krzysiek: d2 − dłuższa przekątna
d1 − krótsza przekątna
d1=x
d2=x + 14
(x − 142)2 + (12)2 = 172
2x2 − 28x + 196 = 1156
Δ=8464
x1= − 30
x2= 16
d1=16
d2=30
P=d1*d22
P= 240
teraz jest dobrze
28 gru 17:18